czwartek, 2 stycznia 2014

Piernik Staropolski

Wiem, wiem, że już po czasie. Jednak przepis na ten piernik oraz jego zdjęcia musiały się ukazać na blogu. Piernik idealny. Lepszego nie jadłam. Bardzo świąteczny, w sam raz na Boże Narodzenie. Aromatyczny, mięciutki i smaczny. Ciasto leżakuje od 4 do 6 tygodni więc odpowiednio wcześniej trzeba je przygotować aby zdążyć go upiec na święta. Polecam Wam bardzo, w tym roku obowiązkowo na świąteczny stół! ;-)



Ciasto:
Składniki:
500g miodu naturalnego
szklanka cukru
250g masła
1kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki mleka
pół łyżeczki soli
80 g przyprawy korzennej do piernika (czyli np. 3 i pół opakowania takiej przyprawy, która ma 25g)

Miód, cukier i masło podgrzać. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać do rozpuszczenia cukru i ostudzić.
Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka sól i przyprawę do piernika. 
Ciasto wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka czy miski. 
Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (u mnie lodówka) na 5-6 tygodni.
 Piec na 5-7 dni przed świętami.

Pieczenie:
Ciasto podzielić na 3 równe części. Rozwałkować każdą z nich na wymiar blaszki 39x26cm . Blachy wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 
Piec w temp.170st.C przez ok. 15- 20 minut. 
Wyjąć, ostudzić.

Wystudzone blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi, przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Piernik odstawić do skruszenia na 3-4 dni w chłodne miejsce. 

Polać polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego!

Przepis znalazłam TU





Moi drodzy,
w Nowym 2014 Roku życzę Wam aby wszystkie postanowienia, plany i marzenia się spełniły
żeby każdy dzień przynosił Wam coraz
więcej radości,
żebyście brali życie garściami i 
czerpali z niego jak najwięcej
i oczywiście żeby ten rok był dużo lepszy
od poprzedniego ;-)
Najlepszego!

Pyśka.











3 komentarze:

  1. No i nie zdążyłam:( Może następnym razem:))
    Tobie również wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Piernik hm... uwielbiam, a ten wygląda nieziemsko pewnie też tak smakuje :)
    mój mail izabelapawlowska1985@gmail.com

    OdpowiedzUsuń